NOS NieuwsAangepast

Bedrijf nalatig, brand niet gedekt

Verzekeraars zullen voortaan niet meer zomaar uitkeren na een brand bij een bedrijf. Per 1 januari willen de verzekeraars vaker gebruik maken van het recht de schade te verhalen op bedrijven die de veiligheidsvoorschriften hebben overtreden of nalatig zijn geweest.

Brandverzekeraars hanteren onderling al jaren de afspraak dat ze afzien van hun recht om schade te verhalen op particulieren en bedrijven. Voor particulieren blijft dat zo, bij een woningbrand veroorzaakt door nalatigheid wordt nog steeds gewoon uitgekeerd.

Tekortkomingen

Branden bij bedrijven veroorzaken vaak grote schade, in de eerste helft van 2013 waren er 75 branden met een schade van meer dan 1 miljoen euro. Het totale schadebedrag aan bedrijfsbranden is 270 miljoen euro in de eerste helft van 2013.

Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, noemt als voorbeeld de grote brand bij Chemiepack in Moerdijk in 2011. De schade was 70 miljoen euro, terwijl bij eerdere inspecties al ernstige tekortkomingen waren geconstateerd. Het Verbond van Verzekeraars hoopt dat bedrijven met de nieuwe afspraken zich beter houden aan veiligheidsvoorschriften.

Foutje

Een woordvoerder benadrukt dat het om grove nalatigheid moet gaan, wil een verzekeraar besluiten niet uit te keren. "Als een werknemer een foutje maakt, wordt er gewoon betaald natuurlijk. Het gaat echt om structurele nalatigheid die ook is vastgelegd door de diverse inspectiediensten." Op die inspectiediensten zullen de verzekeraars zich ook baseren als ze besluiten niet uit te keren.

Verzekeraars kunnen er zelf voor kiezen gebruik te maken van de mogelijkheid om de schade te verhalen, ze kunnen ook besluiten wel uit te keren. "De brand bij Chemiepack is een van de voorbeelden waarvan een verzekeraar vanaf 2014 kan zeggen dat er sprake was van dusdanig grove nalatigheid dat er niet uitgekeerd zal worden. Maar het is aan de verzekeraar zelf", zegt de woordvoerder.

De schade wordt verhaald op het bedrijf, niet op een van de werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl