NOS NieuwsAangepast

Fietsersbond wil 675 km snelroutes

Als het aan de Fietsersbond ligt, heeft Nederland in 2025 675 kilometer aan snelfietsroutes. De organisatie hoopt dat daardoor meer mensen met de fiets naar hun werk gaan. Dat staat in de Toekomstagenda Snelfietsroutes, die de Fietsersbond dinsdag aanbiedt aan minister Schultz van Haegen.

Snelfietsroutes zijn tussen de 15 en 20 kilometer lang en verbinden woon- en werklocaties. De organisatie Fietsfilevrij, een initiatief van de Fietsersbond, zet zich sinds 2010 in voor snelfietsroutes. De organisatie ziet de routes als oplossing voor drukte op de snelwegen.

Toegezegd

Het aanleggen van de snelfietsroutes gaat in totaal 700 miljoen euro kosten. Onder meer de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben toegezegd de eerste 200 kilometer uit het plan van de Fietsersbond te realiseren.

Er zijn al achttien snelfietsroutes gerealiseerd, in totaal zo'n 150 kilometer. Zeven routes zijn in de maak. Een onderzoek op de snelfietsroute Leiden-Den Haag, die in mei werd geopend, wees uit dat in dat gebied 25 procent meer mensen de fiets pakken naar hun werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl