NOS NieuwsAangepast

CBS: daling huizenprijzen neemt af

Huizenbezitters kregen in augustus gemiddeld 4,4 procent minder voor hun koopwoning dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijsdaling is minder dan in juli, toen koopwoningen 5 procent goedkoper waren.

De prijzen van koopwoningen lagen in augustus 2013 op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 daalden de prijzen met 20 procent.

Tunnel

Eerder deze week werd al bekend dat er in augustus fors meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Er was sprake van een stijging van 19 procent. In totaal gingen er bijna 10.000 woningen over naar een andere eigenaar.

Het ergste lijkt achter de rug op de Nederlandse huizenmarkt. Het Centraal Planbureau schrijft in de nieuwste prognose dat er voor de huizenmarkt "licht zichtbaar lijkt aan het einde van de tunnel". Voor 2014 voorspelt het CPB dat huizenprijzen niet verder zullen dalen.

Meubels

Het CBS komt ook met cijfers over de consumptie van Nederlandse huishouden: de krimp neemt iets af. Huishoudens gaven in juli 2,2 procent minder uit dan een jaar eerder. In juni kwam de krimp nog uit op 2,6 procent.

Consumenten gaven vooral minder uit aan duurzame goederen als auto's, meubels en witgoed. In juli daalde die bestedingen met 7,5 procent. Dat is minder dan in juni, toen werd bijna 10 procent minder uitgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl