NOS NieuwsAangepast

AD: Jongerius wil naar Utrecht

Oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius (PvdA) heeft gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Utrecht, meldt het AD op basis van ingewijden. Ze zou een van de belangrijkste kandidaten zijn om Aleid Wolfsen eind dit jaar op te volgen.

De vacature sluit aanstaande zondag. Volgens het AD heeft ze haar motivatie voor de functie overgebracht aan commissaris van de koning Willibrord van Beek. Die zal advies uitbrengen aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Wethouder

Jongerius woont in Utrecht en werkt parttime bij de Universiteit Utrecht. Ze is ook toezichthouder bij PostNL. Haar politieke achtergrond werkt volgens de krant in haar nadeel, omdat de PvdA al de twee laatste Utrechtse burgemeesters heeft geleverd.

Het AD noemt de VVD'er Jan van Zanen als mogelijke andere kandidaat. Hij was eerder wethouder in Utrecht en is nu burgemeester van Amstelveen.

Ook de bekende Utrechter Henk Westbroek heeft zich kandidaat gesteld. Maar hij schat zijn kansen niet hoog in. "Als je partijloos bent zoals ik, heb je het moeilijk", zei hij vanochtend in het radio-programma van Giel Beelen op 3FM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl