NOS NieuwsAangepast

Paus: focus niet op homo's, abortus

De Rooms-Katholieke Kerk is "geobsedeerd" geraakt door het preken over abortus, het homohuwelijk en voorbehoedsmiddelen. Dat zegt paus Franciscus in een interview met La Civiltà Cattolica, een Italiaans jezuïtisch tijdschrift. Hij heeft zich voorgenomen om er zelf niet over te praten, tegen de wens van sommigen van zijn critici.

Het is het eerste grote interview dat de paus geeft sinds hij zes maanden geleden werd verkozen. Franciscus benadrukt in het gesprek dat de RK-Kerk "een thuis voor iedereen" moet zijn en niet een "kleine kapel" gericht op doctrines, orthodoxie en een beperkte opvatting van moraliteit.

"We moeten een nieuwe balans vinden", zegt Franciscus, "anders zal de morele leer van de kerk waarschijnlijk als een kaartenhuis in elkaar storten."

Liefde

De paus sprak in augustus drie keer met La Civiltà Cattolica. Het interview werd vandaag gelijktijdig gepubliceerd in zestien Jezuïtische tijdschriften, verspreid over de wereld.

In juli leidden uitspraken van Franciscus over homoseksualiteit al tot veel media-aandacht. In het vliegtuig van Rio de Janeiro naar Rome kreeg hij een vraag over homoseksualiteit. "Wie ben ik om daarover te oordelen?", antwoordde hij.

Provocatieve toon

In het interview van vandaag zegt de paus daarover: "Iemand vroeg me eens, op een provocatieve toon, of ik kon instemmen met homoseksualiteit. Ik antwoordde met een andere vraag: 'Zeg mij, als God naar homoseksuelen kijkt, steunt hij dan met liefde het bestaan van deze persoon, of wijst hij deze persoon af?'. We moeten altijd naar de persoon kijken."

Franciscus vergelijkt de Kerk met een veldhospitaal op een slagveld. "Een gewonde vraag je niet of zijn cholesterol te hoog is. Je heelt zijn wonden en gaat dan pas praten over iets anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl