NOS NieuwsAangepast

Geestelijk vader Nintendo overleden

De geestelijk vader van Nintendo, Hiroshi Yamauchi, is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. Yamauchi heeft hoogstpersoonlijk voor een groot deel van ons jeugdsentiment gezorgd. Want wie heeft er nou nog nooit een spelletje van Nintendo gespeeld?

Toen de 85-jarige zakenman de leiding bij Nintendo overnam, was het bedrijf nog een kleine ruilkaartenfabrikant. Hij besefte dat de toekomst van de spellen in de elektronica zat. In de 53 jaar onder zijn leiding heeft Nintendo de gamewereld drastisch veranderd. Zo nam hij onder anderen Shigeru Miyamoto aan. En dat zegt je natuurlijk niets, maar dat is wel de man achter onder meer Mario, Donkey Kong en Zelda.

De eerste revolutie kwam met de populaire consoles NES en de Super NES. Met een plastic pistool vogels uit de lucht schieten? Dat kon opeens. En op de bank met je Gameboy? Another first: de eerste handheld spelcomputer was geboren.

"I'm sorry Mario, but the princess is in another castle"

De grote doorbraak van de Japanse gamefabrikant kwam met de klassieker Super Mario. Paddenstoelen verzamelen met een Italiaanse loodgieter, zonder Yamauchi hadden dat nooit gedaan. En ben je daar nog steeds fan van? Je kunt hierrr of hier je hart ophalen.

Om het brein achter de Nintendo de laatste eer te bewijzen, verzamelden we wat hoogtepunten uit typische Nintendo-spellen.

De koene ridder uithangen

Mensen gingen massaal op avontuur in The Legend of Zelda, waarin je als het koene riddertje Link de ontvoerde prinses Zelda moet redden.

Tonnen gooien met gorilla's

Voor het eerst gamen in 3D deden we door tonnen te gooien met een reusachtige gorilla; Donkey Kong.

Pokémon

Toen Pokémon gelanceerd werd, was een nieuwe rage geboren. Ieder kind was aan het vechten, trainen en ruilen. Alles om de beste Pokémon-trainer van jouw school te worden.

Door: Roy

Foto: ANP

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl