Een onderzoekscommissie die het bloedbad bij de Zuid-Afrikaanse mijnstad Marikana onderzoekt, zegt dat de politie het onderzoek op allerlei manieren tegenwerkt. Dat kwam aan het licht toen de commissie tien dagen geleden toegang kreeg tot een politiecomputer met tot nu toe onbekende documenten.

De politie vervalste documenten, hield stukken achter en gaf valse verklaringen af, zegt de commissie in een tussentijdse verklaring.

Duizenden pagina's

De door president Jacob Zuma ingestelde commissie heeft zijn hoorzittingen opgeschort. Eerst willen de onderzoekers de duizenden pagina's bestuderen die in de computer zijn aangetroffen. Ook willen ze nagaan of er meer documenten over de schietpartij zijn achtergehouden.

De politie opende in augustus vorig jaar het vuur op stakende mijnwerkers bij een platinamijn bij Marikana. Daarbij kwamen 34 mijnwerkers om.

Kapmessen en speren

Een deel van de mijnwerkers was gewapend met kapmessen en speren. De politie sprak daarom van zelfverdediging. Twee dagen eerder waren twee agenten door mijnwerkers gelyncht.

STER reclame