NOS NieuwsAangepast

Pak de filesharers, niet de providers

The Pirate Bay blokkeren heeft geen enkele zin, zeggen providers XS4All en Ziggo vandaag in de rechtszaal. Daar hielden ze een pleidooi om niet de providers te dwingen sites af te sluiten, maar mensen die bestanden up- en downloaden aan te pakken.

XS4All noemt het een goed idee om de uploaders, ook wel filesharers genoemd, aan te pakken, net zoals in Frankrijk. Tegen Tweakers zegt Stichting Brein, die voor de blokkade van The Pirate Bay was, dat individuele gebruikers aanpakken te rigoreus is. "Je zou filesharers af kunnen sluiten, maar vanwege de proportionaliteit is daar niet voor gekozen", zegt de advocaat van Brein.

Maar de blokkade heeft tot nu toe nog niet veel zin gehad - Nederlanders zouden zelfs méér zijn gaan downloaden. Volgens Brein komt dat omdat er zoveel andere downloadsites zijn. "En die sites gaan we ook aanpakken. Dat een blokkade wordt omzeild, betekent niet dat je hem moet opheffen."

Meer dan piraterij

Volgens XS4All gaat deze zaak verder dan alleen de aanpak van piraterij. "Het feit dat de rechter heeft gezegd dat een website voor altijd geblokkeerd moet worden gaat in tegen de burgerrechten", vertelt de woordvoerder van de internetprovider. "Doordat er geen einddatum is gesteld aan de blokkade is dit niets minder dan preventieve censuur."

Mochten de providers de zaak winnen, vraagt XS4All zich wel af wie toezicht op de filesharers gaat houden. "Waarschijnlijk komt dat dan ook op ons bordje terecht. Maar het is niet onze taak zijn om agentje te spelen." Brein vindt wel dat providers de verantwoordelijkheid hebben de mensen die bestanden uploaden in de gaten te houden en aan te pakken.

Of de Pirate Bay geblokkeerd blijft, horen we op 17 december. Dan doet de rechtbank uitspraak.

Kijk hier voor een uitgebreid verslag van de rechtszaak van WebWereld-journalist Andreas Udo de Haes.

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl