NOS NieuwsAangepast

Yab Yum nu open voor iedereen

De ooit meest exclusieve mannenclub van Nederland gooit de deuren open voor het grote publiek. Bezoekers van museum Yab Yum Unlocked kunnen nu zelf een beeld krijgen van het bordeel en mogen op plekken kijken waar de gerespecteerde gasten vroeger niet mochten komen. Bijvoorbeeld de kleedkamers van de meisjes en de keuken vol kaviaar en champagne.

Yab Yum werd in 1976 geopend in een grachtenpand aan het Singel door Theo Heuft. Het trok vooral buitenlandse klanten aan, maar kreeg volgens verhalen ook veel bezoek van Nederlandse onderwereldfiguren. Het ging er niet altijd zachtzinnig aan toe. Schietpartijen, gevechten en escapades van dronken bezoekers waren geen uitzondering.

Niet vrijwillig

De exclusieve club werd verkocht aan Hennie Vittali, de zwager van Hells Angels kopstuk Harry Stoeltie. De gemeente Amsterdam dacht dat dit niet vrijwillig was gegaan en sloot de deuren in 2008. Heuft verklaarde later dat hij na bedreigingen van de, inmiddels geliquideerde, criminelen Sam Klepper en John Mieremet besloot het pand te verkopen.

Na jaren leegstand werd het pand gekocht door Chris Kraijpoel die er weer een bordeel van wilde maken. Maar omdat hij werd verdacht van criminele activiteiten kreeg hij daar geen vergunning voor. Daarop besloot hij er een museum van te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl