Door de vondst van een vliegtuigbom reden er enkele uren geen treinen tussen Nijverdal en Wierden. Ook de provinciale weg de N35 bij Nijverdal was afgesloten. Mensen die in een straal van 250 meter rond de bom wonen, kregen het advies om binnen te blijven.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft onderzoek gedaan naar de Britse bom van 500 pond en de gemeente Hellendoorn, waar Nijverdal onder valt, en geadviseerd om de bom op een later tijdstip te ontmantelen. De komende uren wordt de bom afgedekt met zand, er wordt een wal omheen aangelegd en hekken geplaatst. De locatie zal met camera's worden bewaakt.

Hekken

Treinen moeten op het stuk spoor waar de bom naast ligt stapvoets rijden, totdat de bom ontmanteld is. Die ontmanteling zal waarschijnlijk op een zondagochtend plaatsvinden. De N35 en het spoor zullen dan weer worden afgezet en de bewoners in de omgeving zullen hun huis tijdelijk uit moeten. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om zo'n 250 mensen.

De bom uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden bij graafwerkzaamheden voor een tunnel ten westen van Nijverdal. Rijkswaterstaat is daar bezig met het aanleggen van de tunnel, om zo het spoor en de provinciale weg te verleggen naar buiten het dorp.

Zwaar gebombardeerd

In november 2011 en augustus 2012 werden er in Nijverdal ook al twee 500 ponders gevonden bij graafwerkzaamheden voor de spoortunnel.

Een woordvoerder van de gemeente Hellendoorn zegt dat het spoor bij Nijverdal in de Tweede Wereldoorlog zwaar is gebombardeerd. Er wordt dan ook rekening gehouden met de vondst van meer bommen bij de werkzaamheden aan de tunnel.

STER reclame