NOS NieuwsAangepast

'Kliklijn tegen zwartwerkende artiesten'

Het is crisis - ook voor artiesten. En dan is het afdragen van belasting en betalen voor auteursrechten natuurlijk niet leuk. Dus zijn er steeds meer artiesten die dat niet doen, zeggen een aantal grote boekingskantoren en Buma Stemra. Daarom willen ze een anonieme kliklijn bij de Belastingdienst oprichten.

Via die anonieme kliklijn moeten grote horecaondernemers, maar ook de boekingskantoren zelf, artiesten kunnen aangeven die zich schuldig maken aan het zwartwerken. "Met z'n allen de strijd aangaan met de crisis, dat kan. Maar oneerlijk met elkaar concurreren, dat willen we niet", zegt Dirk-Jan Vis, eigenaar van een groot boekingskantoor.

Wie zijn die artiesten dan?

Dirk-Jan wil geen namen noemen van artiesten die zwartwerken, maar volgens hem gaat het zowel om kleine als grote artiesten. "Kijk, als je geen belasting afdraagt en niet voor de rechten betaalt, kun je opeens voor 750 in plaats van 1500 euro optreden", vertelt hij. "Dat is oneerlijke concurrentie."

De boekingskantoren die dinsdagavond besloten hebben een kliklijn te willen, zijn al maanden bezig artiesten te vinden die zwartwerken. Ze zeggen al lijsten te hebben opgesteld op basis van 'social mediachecks'.

Niet iedereen vindt het overigens een goed plan. Zo noemt Kyteman de kliklijn een typisch voorbeeld van een symboolmaatregel.

http://t.co/nocfT8Id2b Ik ga emigreren. Kyteman (@Colin_Benders) September 19, 2013

Vanmiddag stond een foto van Cas Ronckers bij het artikel. Om misverstanden te voorkomen: Cas heeft niks met de zwartwerkende artiesten te maken, en is er zeker niet een. Dat zijn foto bij het artikel stond, gaf ten onrechte die indruk.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl