NOS SportAangepast

Oud-boksheld Norton overleden

Ken Norton, voormalig wereldkampioen boksen in het zwaargewicht, is op 70-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan verbaasde de bokswereld in 1973 met zijn onverwachte zege op zijn landgenoot Muhammad Ali, die tegen Norton pas zijn tweede nederlaag leed.

Ali, die eerder alleen van Joe Frazier had verloren (in 1971), brak zijn kaak in het gevecht met Norton, bleef wel in de ring, maar verloor op punten. Ali bekende na afloop dat hij dacht dat hij korte mettten zou gaan maken met Norton, maar dat hij zich geen raad wist met diens onorthodoxe stijl (een zwiepende rechterzwaai, een snelle linkse hoek).

Toen Norton hem bezocht in het ziekenhuis vertelde Ali hem dat hij hoopte dat hij hem nooit meer in de ring zou treffen. Toch zou dat nog twee keer gebeuren en in beide gevallen won Ali op punten. Bij de laatste ontmoeting, in 1976, stond Ali's wereldtitel op het spel. De jury besloot toen, na 15 ronden, dat Ali net iets beter was.

Titel toegekend

Norton veroverde de wereldtitel niet in de ring. Titelhouder Leon Spinks wilde tegen Ali vechten en niet tegen Norton. De WBC ontnam Spinks toen (in 1978) de titel en kende hem toe aan Norton. Een jaar later verloor hij zijn titel aan Larry Holmes. Dat gevecht, over 15 ronden, staat te boek als een van de beste bokspartijen in het zwaargewicht ooit.

Van de vijftig profpartijen die Norton vocht, won hij er 42, waarvan 33 door knock-out.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl