Rapport 'Who's afraid' ligt op straat

time icon Aangepast

Het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue III is gerestaureerd met een verf die een andere kleur rood had en andere bestanddelen bevatte dan de orginele verf. Ook bracht restaurateur Goldreyer nog twee vernislagen aan, die op het originele schilderij niet zaten.

Dat staat in een onderzoeksrapport dat de Volkskrant in handen heeft. De Raad van State bepaalde vorige week dat de gemeente Amsterdam twee rapporten over de restauratie openbaar moet maken. Dat heeft de gemeente nog niet gedaan.

Het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman werd in 1986 vernield door een bezoeker van het Stedelijk Museum. De Amerikaanse restaurateur Daniel Goldreyer herstelde het schilderij, maar op het resultaat kwam veel kritiek.

Rechtszaak

Begin jaren 90 schreef de voorganger van het Nederlands Forensisch Instituut, het Gerechtelijk Laboratorium, twee rapporten over de restauratie. De gemeente Amsterdam sprak met Goldreyer af de rapporten niet openbaar te maken. Goldreyer overleed in 2009, maar Amsterdam vreest dat zijn nabestaanden alsnog een rechtszaak starten.

De belangrijkste conclusie van het rapport, dat het schilderij overgeschilderd werd, was al bekend. Maar voor de kenners zijn juist de details belangrijk, zoals welke soort verf is gebruikt en bijzonderheden over de werkwijze van Goldreyer.

STER Reclame