NOS NieuwsAangepast

Opluchting bij proefboorgemeenten

Het besluit van het kabinet om extra onderzoek te doen naar de risico's van schaliegasboringen roept tevreden reacties op. GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren hoopt dat het uitstel uiteindelijk leidt tot afstel.

Het besluit van minister Kamp (VVD) heeft volgens Van Tongeren veel weg van een politieke deal. "PvdA slikt de JSF en Kamp vertraagt het besluit over schaliegas tot na de gemeenteraadsverkiezingen", schrijft ze op Twitter.

De PvdA noemt het besluit van Kamp logisch en prijzenswaardig. Volgens Kamerlid Vos is er nu geen draagvlak voor schaliegasboringen in Nederland.

Verstandig

De VVD noemt het besluit verstandig. "Zo neemt de minister de regie in handen", zegt Kamerlid Leegte.

D66 vindt de winst van het uitstellen dat er meer regie bij de overheid komt. Er komt nu een brede maatschappelijke afweging, aldus Kamerlid Van Veldhoven.

Burgemeester Ronnes van de Brabantse plaats Haaren hoopt dat het kabinet uiteindelijk niet gaat boren. Hij noemt het uitstel een onverwachte meevaller en vindt dat er meer moet worden ingezet op andere energiebronnen, zoals zon en wind.

Geen draagvlak

Wethouder Poppe van de gemeente Noordoostpolder zegt dat zijn ongerustheid nog niet is weggenomen en dat hij pas weer rustig gaat slapen als de schaliegasboringen helemaal van de baan zijn. "Minister Kamp is niet iemand die zomaar opgeeft. Hij zal nu zorgvuldig kijken of hij met een betere voorbereiding alsnog tot proefboringen kan overgaan", aldus Poppe.

Boxtel herhaalt dat er in de gemeente geen draagvlak is voor schaliegasboringen. Volgens wethouder Van de Wiel verandert dat niet na het besluit om extra onderzoek te doen.

Noordoostpolder en Boxtel vinden net als Haaren dat het kabinet moet investeren in groene energie. Daar moet een maatschappelijke discussie over komen, vinden de gemeentebesturen.

Jammer

Boorbedrijf Cuadrilla vindt het jammer dat de proefboringen zijn uitgesteld. Directeur De Boer verwacht dat na het extra onderzoek het verzet tegen boren afneemt.

Het uitstel kost het Britse bedrijf geld, maar Cuadrilla kan in een later stadium ook voordeel hebben bij extra onderzoek, zegt De Boer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl