Voor de tweede keer in zijn leven zal de Japanner Kohei Jinno (79) dakloos worden door de Olympische Spelen. Toen Japan in 1964 het sportevenement hield, moest hij het huis waar hij opgroeide verlaten. Nu de Spelen in 2020 terugkomen naar het land, is hij weer de pineut.

In 1964 moest het huis waar Jinno met zijn gezin woonde, wijken voor de bouw van het Olympische Stadion van Tokio. De plek waar hij en zo'n honderd andere gezinnen woonden, werd een park en een parkeerplaats.

Door de verhuizing raakte Jinno zijn tabakswinkeltje kwijt en moest hij zien rond te komen als autowasser. "Het lot is me niet gunstig gezind", verzucht hij nu. "Mijn leven was zo anders geweest zonder de Spelen."

Nieuwe winkel

Uiteindelijk wist Jinno genoeg geld te sparen om een nieuwe winkel te openen. Ook die zal nu echter worden gesloopt, omdat er een nieuw Olympisch Stadion zal verrijzen in Tokio. Tweehonderd huishoudens, een derde met mensen boven de 70 jaar oud, moeten weg.

"Door de Spelen moet ik de gemeenschap waar ik zo van hou missen. De mensen die me zo lang hebben geholpen door te gaan, raak ik kwijt."

Jinno heeft nog geen idee wanneer hij weg moet of waar hij dan naartoe moet. Ook betwijfelt hij of het hem een derde keer zal lukken zijn tabakszaak op te zetten.

STER reclame