Commandant der Strijdkrachten Middendorp vindt "binnen de financiële kaders" die de politiek voor Defensie over heeft de keuzes van het kabinet te verdedigen. In een gesprek met de NOS zegt hij dat het hem wel pijn doet dat in vier jaar een kwart van Defensie wordt opgeheven.

Gisteren maakte minister Hennis-Plasschaert bekend dat het ambitieniveau van de krijgsmacht omlaag gaat en dat er nog eens 2400 banen verdwijnen, bovenop de al eerder aangekondigde 12.000.

Geen kaasschaaf

Middendorp erkent dat de ingrepen niet zonder gevolgen kunnen blijven: "We zetten de tering naar de nering en we kunnen geen twee missies in het buitenland meer tegelijk doen; de lat gaat omlaag." De Commandant der Strijdkrachten zegt dat er gerichte keuzes zijn gemaakt en dat er geen sprake was van een kaasschaaf.

Middendorp verdedigt ook de keuze voor de JSF. Hij benadrukt dat de krijgsmacht niet zonder luchtmacht kan en dat de F-16 echt moet worden vervangen. Volgens hem is de JSF voor het nu uitgetrokken bedrag het beste toestel.

STER reclame