NOS NieuwsAangepast

Werkgevers: minst kwade gekozen

Werkgeversorganisaties zeggen dat het kabinet voor de begroting van volgend jaar heeft gekozen voor het minst van alle kwaden. Het vertrouwen in het kabinet blijft volgens VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland "broos".

Ze roepen Rutte-II op om de koers van lastenverzwaringen en nivellering te verlaten en zo de economische groei kansen te bieden. Dat er opnieuw een éénmalige crisisbelasting wordt opgelegd, is volgens de organisaties slecht voor het ondernemers- en vestigingsklimaat in Nederland.

"Het bedrijfsleven wordt relatief ontzien, maar de pijn van de recessie wordt nog hevig geleden", schrijven de werkgevers. Ze stellen dat veel kleinere ondernemers opnieuw een zeer moeilijk jaar tegemoet gaan.

Zelfstandigenaftrek

De organisaties noemen het onbegrijpelijk dat het kabinet op de zelfstandigenaftrek voor kleine ondernemers bezuinigt. Volgens VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland springt de politiek lichtzinnig om met ondernemerschap.

Het broze vertrouwen komt volgens de organisaties ook doordat de lastenverlichting voor bedrijven niet doorgaat. En het verhogen van de accijns doet vooral de bedrijven in de grensstreek pijn.

Pluspunt

De werkgevers zijn wel blij met de eenmalige compensaties waar de bouw- en de woningmarkt volgend jaar van profiteren. Ook de aanpak van de financiering van bedrijven, is een pluspunt. De werkgevers benadrukken dat het niet zo kan zijn dat de Nederlandse economie niet verder groeit, omdat de financiering stokt.

Dat het kabinet in eigen vlees snijdt, stemt de werkgevers tevreden. Ze vinden dat bezuinigingen op overheidsorganisatie ook de komende jaren moeten doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl