De in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke vraagt in een videoboodschap Nederland om steun. "Ik vecht voor mijn vrijheid, jullie moeten ook vechten voor mijn vrijheid. Anders is er geen uitweg."

Rijke zegt in de video dat het nog steeds redelijk goed gaat met hem. De boodschap zou in juni van dit jaar zijn opgenomen en verscheen gisteren op internet. Het is het eerste levensteken in ruim een jaar van de Nederlander.

Timboektoe

Behalve de Nederlander zijn er ook vier Fransen, een Zweed en een Zuid-Afrikaan op te zien. Rijke werd in 2011 samen met de Zuid-Afrikaan en de Zweed met geweld meegenomen uit een restaurant in Timboektoe. Een vierde man, een Duitser, weigerde mee te gaan. Hij werd in het restaurant doodgeschoten. De Fransen werden in september 2010 ontvoerd.

Het beeldmateriaal zou afkomstig zijn van een aan al-Qaida gelieerde groep en is bedoeld als propagandamateriaal voor al-Qaida, dat een islamitische staat wil vestigen in de Maghreb, het noordwesten van Afrika. Voorafgaand aan de verklaringen van de zeven gegijzelde mannen zijn leuzen te zien en te horen, begeleid door muziek en het geluid van geweerschoten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de videoboodschap, maar wil verder geen mededelingen doen over de zaak.

STER reclame