NOS NieuwsAangepast

Nederlanders blijven bezuinigen

Twee op de drie Nederlanders worden persoonlijk in meer of mindere mate geraakt door de economische crisis.

Ruim tweederde is de afgelopen maanden aan het bezuinigen geslagen en een bijna even groot deel verwacht daar het komende jaar mee door te gaan.

Bezuinigen waarop?

Ipsos meldt na een onderzoek in opdracht van de NOS dat mensen vooral bezuinigen op uit eten, kleding en vakanties. Slechts weinig Nederlanders bezuinigen op de auto, sport of de mobiele telefoon.

De helft zegt nog goed te kunnen rondkomen. Veertig procent lukt dat net, en vier procent kan naar eigen zeggen beslist niet rondkomen.

Werkloosheid

Mensen zijn vooral bang hun baan te verliezen. Hun vertrouwen in de economie zou kunnen terugkomen als de werkloosheid weer gaat dalen, zeggen ze. Verder zien ze lastenverlichting en een herstel van de huizenmarkt als signalen dat het beter gaat met de economie.

Maar herstel van vertrouwen in de economie is niet genoeg om weer meer geld uit te geven. Dat willen mensen pas doen als ze meer geld binnenkrijgen.

Schuld aflossen

Een eenmalige meevaller zou mensen nog niet aanzetten tot meer uitgaven.

Bijna de helft zou een meevaller van 1000 euro apart zetten voor later. Een kwart zou er zijn hypotheek of andere schulden mee aflossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl