NOS NieuwsAangepast

NOS-peiling: kabinet verergert crisis

Ruim 80 procent van de Nederlanders denkt dat het regeringsbeleid de economische crisis alleen maar erger maakt.

Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS.

Meerderheid negatief

Onder kiezers van alle partijen oordeelt een meerderheid negatief over het crisisbeleid. Bij regeringspartij PvdA is dat zelfs 89 procent.

Alleen onder kiezers van de SP en de PVV zijn meer mensen negatief. Van hen denkt 94 procent dat het kabinet de crisis erger maakt. Bij de VVD-kiezers is dat 70 procent.

Oplossing

24 procent van alle kiezers denkt dat de regering de crisis kan oplossen. Over Europa zijn de Nederlanders nog negatiever: slechts 17 procent denkt dat Europa de sleutel van de oplossing van de crisis in handen heeft.

Die oplossing moet volgens de Nederlanders vooral komen van het bedrijfsleven en de wereldeconomie. De helft ziet een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven, ruim eenderde voor de wereldeconomie.

Weinig geloofwaardig

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar weinig mensen premier Rutte of PvdA-leider Samsom geloofwaardig vinden als die zeggen dat het de goede kant op gaat met de economie. Van instellingen als het CBS en de SER worden dit soort uitspraken wel geloofd.

Slechts 9 procent noemt Rutte op dit punt geloofwaardig. Samsom wordt nog minder vaak geloofwaardig gevonden. Slechts 2 procent vindt het geloofwaardig als hij zegt dat de economie uit het dal aan het klimmen is.

Onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder 1000 kiesgerechtigde Nederlanders. De partijvoorkeuren betreffen het stemgedrag bij de laatste verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl