"Profar meestbelovende speler van de MLB" "Simmons op weg naar beste verdedigende seizoen aller tijden" "Toptalent Bogaerts staat op voor Red Sox" "Opnieuw ongelooflijke vangbal Gregorius" "Jansen nu al een van MLB's beste closers"

De Amerikaanse honkbaljournalisten komen dit seizoen lovende woorden tekort voor de Nederlandse spelers in de Major League Baseball. Er moet gezegd worden: vrijwel alle honkballers zijn geboren op de Antillen. Maar nog nooit waren het er zo veel en nog nooit waren ze zo overduidelijk aanwezig.

Negen Nederlanders

Acht spelers met een Nederlands paspoort kwamen dit seizoen al in actie in de hoogste Amerikaanse honkbalcompetitie. En vrijwel allemaal speelden ze in maart voor Oranje in de World Baseball Classic. De negende, Jonathan Schoop, kan ieder moment zijn debuut maken. De binnenvelder van Baltimore Orioles is dan de dertigste Nederlander in de geschiedenis van de MLB.

Speelden de Nederlandse spelers jarenlang een bijrol in het Amerikaanse honkbal, dit seizoen zijn ze hard op weg naar roem. De kans dat er eind oktober een Nederlander een belangrijke rol speelt in de World Series is vrij groot. Welke spelers zouden we daar wel eens kunnen terugzien?

Andrelton Simmons

"De pagina met hoogtepunten van Andrelton Simmons is pure honkbalpornografie," schrijft een ervaren columnist van Yahoo. Het seizoen van de korte stop, en dan met name zijn veldspel, verbaast vriend en vijand. Simmons miste maar vijf van de 149 wedstrijden voor Atlanta Braves, misschien wel de meest constante ploeg van de Major League. De Braves zijn zo goed als geplaatst voor de play-offs en een van de grootste kanshebbers op de titel dit seizoen.

Kenley Jansen

Jansen begon het seizoen bij het steenrijke Los Angeles Dodgers niet als closer, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit die rol. Sinds de pitcher de eervolle functie van de tegenvallende Brandon League heeft overgenomen, zijn de Dodgers aan een opvallend sterke reeks bezig. Jansen wordt gezien als een van de meest betrouwbare closers in de MLB, maar in het naseizoen kan hij echt naam gaan maken. De Dodgers zijn, naast de Braves, favoriet voor de eindzege in de World Series. Stevenen ze daadwerkelijk af op de titel, dan is de kans groot dat 'onze' Kenley Jansen in de beslissende wedstrijd de laatste bal gooit.

Xander Bogaerts

Ook het Boston Red Sox van Xander Bogaerts overtuigt dit seizoen. De play-offs zijn, zo'n twaalf wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen, zo goed als bereikt. Bogaerts kan niet direct rekenen op een basisplaats, maar het vertrouwen van de Red Sox-organisatie is groot. Hij werd bij zijn debuut eind augustus gepresenteerd als het talent van de club en is de jongste Red Sox-speler sinds 1972.

Jurickson Profar

Texas Rangers is, met toptalent Jurickson Profar, nog verwikkeld in een hevige strijd om een plek in de play-offs. Profar werd eerder dit jaar gekroond tot de grootste belofte van de hele MLB. Tijdens zijn debuut voor de Rangers, een jaar geleden, sloeg hij binnen een paar seconden een homerun. Toen Profar, twintig jaar nog maar, in mei voor het eerst werd opgeroepen, stond de Amerikaanse honkbalwereld even op zijn kop. In drie maanden tijd heeft hij zijn belofte nog niet echt weten in te lossen, maar zijn talent is onmiskenbaar.

Speler ClubPositie Geboorteplaats Geboortedatum Roger Bernadina Philadelphia PhilliesBuitenvelder Willemstad (Curaçao)12-06-'84 Xander Bogaerts Boston Red SoxKorte stop/3e honk Sint Nicolaas (Aruba)01-10-'92 Didi Gregorius Arizona DiamondbacksKorte stop Amsterdam18-02-'90 Kenley Jansen Los Angeles DodgersWerper Willemstad (Curaçao)30-09-'87 Shairon Martis Minnesota Twins Werper Willemstad (Curaçao)30-03-'87 Jurickson ProfarTexas Rangers Korte stop/2e honkWillemstad (Curaçao)20-02-'93 Jonathan Schoop Baltimore Orioles Korte stop/2e honkWillemstad (Curaçao)16-10-'91 Andrelton Simmons Atlanta Braves Korte stop Mundo Nobo (Curaçao)04-09-'89 Pedro Strop Chicago Cubs Werper San Cristobal (Dom. Republiek)13-06-'85

STER reclame