NOS NieuwsAangepast

FNV eist 3 procent meer loon

De vakcentrale FNV eist bij de cao-onderhandelingen voor 2014 maximaal 3 procent meer loon. Het is de hoogste looneis sinds 2008.

Volgens de FNV is 3 procent meer loon nodig om de koopkracht van werkenden zoveel mogelijk in stand te houden. "Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen is 3 procent een hele verantwoorde looneis", zegt Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de FNV.

"Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even ademhalen en vertrouwen krijgen."

Beloning

De FNV vindt het ook goed als werkgevers de loonsverhoging voor lage inkomens in absolute bedragen uitkeren, bijvoorbeeld 300 euro in plaats van 3 procent extra.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW spreekt van een veel te hoge looneis die op geen enkele manier spoort met de situatie in de economie. "Bovendien zijn centrale looneisen uit de tijd, omdat er veel te grote verschillen zijn tussen bedrijven en binnen bedrijfstakken", aldus een woordvoerder.

De voorgaande jaren eisten de FNV 2,5 procent meer loon, maar in cao´s werd er vaak een lagere verhoging opgenomen, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. In 2012 werd er een gemiddelde verhoging van 1,6 procent afgesproken en in 2013 was de verhoging gemiddeld 1,4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl