NOS NieuwsAangepast

VVD Roermond splitst na 15 jaar

Dat de top van de VVD in Roermond zich afsplitst van de VVD, in de nasleep van de affaire rond oud-wethouder Jos van Rey, is minder vreemd dan het lijkt. De VVD-fractie in de Roermondse gemeenteraad is namelijk het gevolg van een fusie van twee partijen, zo'n vijftien jaar geleden. Wat toen is samengegaan, kan nu ook weer uit elkaar gaan.

In de jaren negentig was de VVD in Roermond niet erg groot. Het was een fractie met enkele zetels in de gemeenteraad, onder leiding van Jos van Rey. Op enig moment realiseerde hij zich dat hij met drie zetels niet veel kon betekenen. Daarom zocht hij in contact met de lokale partij Democraten Roermond van uitgever Dré Peters.

Gezamenlijk belang

Peters was een volksjongen uit Roermondse Veld, een achterstandswijk in Roermond. Zijn partij was goed voor zeven zetels en had zijn achterban in de verschillende volkswijken van de stad. Omdat beide politici inzagen dat ze een gezamenlijk belang hadden, lieten ze Democraten Roermond opgaan in de VVD. Sinds de fusie was de VVD altijd de grootste fractie, met tot vandaag elf van de 31 zetels in de gemeenteraad.

Maar de Roermondse VVD-afdeling heeft volgens waarnemers ook altijd twee kanten behouden: aan de ene kant de volkse opstelling van Dré Peters en zijn mensen, aan de andere kant de meer traditionele VVD-leden. Het ziet er naar uit dat er met het opstappen van de huidige VVD-top in Roermond een einde is gekomen aan het verstandshuwelijk dat vijftien jaar geleden werd gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl