NOS NieuwsAangepast

Bezwaar media tegen NOS-video's

Commerciële nieuwsmedia hebben bij staatssecretaris Dekker van Media bezwaar gemaakt tegen een nieuwe videodienst van de NOS.

Via een speciaal kanaal stelt de NOS video's gratis beschikbaar aan nieuwswebsites. Het gaat dan om beelden waarvan de NOS de rechten heeft. Op een aantal nieuwswebsites is daar al gebruik van gemaakt.

Marktverstoring

Verschillende media, verenigd in de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia, maken nu bezwaar omdat ze het zien als marktverstoring. Zowel gebruikers als producenten van nieuwsvideo's doen eraan mee.

Zo vindt het ANP dat er niet te concurreren valt tegen gratis aanbod. De Telegraaf Media Groep vindt dat het leveren van diensten aan professionele afnemers geen taak is van een publieke omroep.

Afnemers van de dienst, als nu.nl en volkskrant.nl, zijn het niet eens met de voorwaarden aan de dienst. Ze willen geen STER-spotjes voorafgaand aan de filmpjes.

Het aanbodkanaal van de NOS is in het leven geroepen na klachten van nieuwsmedia over oneerlijke concurrentie op internet. De commissie-Brinkman adviseerde in 2009 dat de publieke omroep daarom meer moest gaan samenwerken met de gedrukte media. De NOS lanceerde om die reden de gratis videodienst.

Belang

NOS-directeur Jan de Jong is daarom ook verbaasd over de kritiek op het aanbodkanaal. Hij stelt dat de dienst juist bedoeld was als oplossing voor het probleem dat kranten hebben. "Het is geen eigenbelang maar in het belang van de kwaliteit van de journalistiek in Nederland."

Ook zegt hij dat er alleen reclame zit bij video's die langer zijn dan twee minuten; de meeste aangeboden video's zijn korter en hebben dus geen reclame. De Jong benadrukt verder dat de NOS de afnemers de vrijheid biedt om ook videomateriaal van andere aanbieders te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl