De nieuwe politieke beweging Ouderen Politiek Actief (OPA) vindt dat ouderen te vaak gepasseerd worden vanwege hun leeftijd. De partij wil daar na de gemeenteraadsverkiezingen een eind aan maken.

Het meest prominente voorbeeld is volgens oprichter Dick Schouw het advies van koning Willem-Alexander om NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis (66) vanwege zijn leeftijd niet voor te dragen als IOC-lid. Dat zei Schouw in het programma Goedemorgen Nederland op Radio 1.

Gezond verstand

"Beslissingen moeten weer worden genomen met gezond verstand", zegt Schouw. De kennis van ouderen wordt volgens hem te vaak genegeerd.

De beweging verschilt qua opvattingen niet veel van 50Plus, maar die partij wil niet meedoen aan lokale verkiezingen. Schouw is actief betrokken voor 50Plus en hoopt dat de partij van Henk Krol zich aansluit bij OPA.

De beweging hoopt in zoveel mogelijk gemeenten te kunnen meedoen. Bestaande ouderenpartijen wordt gevraagd om de plannen van OPA lokaal uit te voeren.

"Weg achter die geraniums"

In de grote steden heeft OPA een eigen partij opgericht. Oud-PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk wordt genoemd als lijsttrekker voor de OPA-afdeling in Amsterdam.

De verkiezingsleus van de partij is "weg achter die geraniums". Omdat de oprichters vinden dat een opa niets kan zonder de steun van een oma, is het e-mailadres: oma@opabeweging.nl.

STER reclame