NOS NieuwsAangepast

NS: Fyra-treinen terug naar Italië

Alle Fyra-treinen moeten zo snel mogelijk terug naar Italië. Dat heeft de NS gesommeerd in een brief aan de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda.

De NS wil dat AnsaldoBreda de zestien treinen in Nederland ophaalt. "We willen definitief ervan af", zegt een woordvoerder van NS. "Een enkele reis terug naar Italië."

Plaatsmaken

De hogesnelheidstreinen staan in de Watergraafsmeer bij Amsterdam. De NS zegt het terrein waar de treinen staan hard nodig te hebben. De Fyra-treinen moeten plaatsmaken voor ander materieel.

Volgens de NS-woordvoerder gaat het om een volgende stap in het juridische proces, die volgt op het opzeggen van het contract over de Fyra. Hij kondigde ook een schadeclaim aan die in de miljoenen gaat lopen.

Verantwoordelijk

Een exact bedrag wil de NS nog niet geven, maar de treinen kostten zo'n 200 miljoen. Daarnaast houden de spoorwegen AnsaldoBreda verantwoordelijk voor het extra personeel en materieel dat ingehuurd moest worden vanwege de problemen met de Fyra. Dat bedrag ligt hoger dan de 26 miljoen die de Belgische spoorwegen claimen, bevestigt de NS.

De NS brengt het bericht over de brief naar buiten op dezelfde dag dat AnsaldoBreda een persbijeenkomst houdt over de Fyra-trein. De brief is vrijdag verstuurd. Vanmiddag wordt in Italië een aangepaste versie van de Fyra aan de pers getoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl