NOS NieuwsAangepast

Japan sluit laatste kernreactor

Japan sluit de laatste kernreactor die nog in bedrijf is vanwege onderhoud. Reactor 4 in de westelijke plaats Ohi stopt maandagochtend met het opwekken van elektriciteit. Japan zou dan ten minste tot december zonder kernenergie zitten, de langste periode sinds 1960.

Voor de Japanse kernramp van 2011 namen kerncentrales zo'n 30 procent van de energievoorziening voor hun rekening. Maar de vijftig centrales zijn sindsdien dicht vanwege onderhoud of uit veiligheidsoverwegingen.

Tsunami

Twee jaar geleden werd de aan zee gelegen kerncentrale in het oostelijke Fukushima getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. Sindsdien staat de regering onder grote druk van de bevolking om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

Vorig jaar zat Japan in mei en juni ook zonder kernenergie, maar energiebedrijf Tepco kreeg toestemming om zijn reactoren in Ohi opnieuw op te starten.

Lek

Japan kampt al tijden met de naweeën van de ramp. Vorige maand maakte Tepco bekend dat er in Fukushima 300.000 liter uiterst radioactief water was gelekt uit een opslagtank.

Sinds de kernramp is Japan gedwongen grote hoeveelheden kolen en gas te importeren, die een zware last op de begroting vormen. De gemiddelde energierekening voor Japanse huishoudens is 30 procent gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl