NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland eens over Syrië

De Verenigde Staten en Rusland zijn het eens geworden over het verwijderen en vernietigen van de chemische wapenvoorraden van Syrië. Het gaat om een raamwerk, de afspraken worden later in detail uitgewerkt.

De Amerikaanse minister Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov hebben dat bekendgemaakt op een persconferentie in Genève. De overeenstemming is het resultaat van drie dagen onderhandelen tussen delegaties van beide landen, onder leiding van Kerry en Lavrov.

Tijdschema

Er zijn onder meer afspraken gemaakt over een tijdschema dat Syrië moet aanhouden voor de overdracht van de chemische wapens.

Om te beginnen moet Assad binnen een week specificeren welke wapens hij heeft en waar ze liggen opgeslagen.

Wapens vernietigen

Het land wordt verplicht de wapeninspecteurs uiterlijk in november toegang verlenen tot de chemische wapens. Halverwege 2014 moet de hele voorraad chemische wapens weg zijn uit Syrië, zei Kerry. Ze worden in het buitenland vernietigd.

Nog niet eerder hebben inspecteurs een groot chemisch wapenarsenaal onderzocht, verwijderd en vernietigd tijdens een oorlog. Volgens Lavrov moet zowel het regime als de oppositie meewerken om dat mogelijk te maken.

Strafmaatregelen

Als president Assad zich niet houdt aan de afspraken, stapt de VS naar de VN-Veiligheidsraad voor strafmaatregelen. Maar Lavrov maakte duidelijk dat Rusland, dat vetorecht heeft, nog steeds tegen het gebruik van geweld is.

De medewerking van Syrië wordt voortdurend en rigoureus gecheckt, zei Kerry tegen de pers in Genève.

Rusland en de VS overhandigen binnen een paar dagen een plan aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Hoeveelheid wapens

Volgens een Amerikaanse functionaris zijn de VS en Rusland het eens over de hoeveelheid chemische wapens die opgeslagen ligt in Syrië. Ze zouden echter verschillen van mening over het aantal plaatsen en de locaties die moeten worden onderzocht.

Volgens de VS zijn er ten minste 45 locaties, die allemaal in gebieden liggen die in handen zijn van het regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl