NOS NieuwsAangepast

Verbeet, Weisglas: coalitie te smal

De voormalige Tweede Kamervoorzitters Gerdi Verbeet (PvdA) en Frans Weisglas (VVD) vinden dat bij de formatie een bredere coalitie gevormd had moeten worden. Dit zeiden de twee ex-Kamervoorzitters in het radio-programma Kamerbreed.

"Door te kiezen voor het uitruilen van standpunten, wordt er nu voortdurend onderhandeld", aldus Verbeet. "Dat maakt de slagvaardigheid niet groot."

Volgens Weisglas had het kabinet "niet in de ellende gezeten" als er in het najaar van 2012 gezocht was naar een bredere coalitie. De huidige coalitie van VVD en PvdA heeft een meerderheid in de Tweede Kamer, maar heeft in de senaat de steun nodig van de oppositie.

Partijen lenteakkoord

Verbeet had graag gezien dat partijen van het lenteakkoord bij de formatie waren betrokken. Het gaat om CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, die na de val van het eerste kabinet-Rutte geholpen hebben met het opstellen van een bezuinigingspakket.

"Het was logischer geweest als de deelnemers van het lenteakkoord op een gelijkwaardige manier de kans hadden gehad mee te denken", aldus Verbeet. "Ik had het breder gezien dan het nu is".

VVD-staatssecretaris Dekker, ook bij Kamerbreed, deelt de kritiek van de voormalige Kamervoorzitters niet. "De breedte wordt nu gezocht," aldus Dekker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl