NOS NieuwsAangepast

Buma: overheid in crisis op nullijn

Het CDA vindt dat in crisistijd de overheid op de nullijn moet om belastingverhogingen te voorkomen. De oppositiepartij wil in de wet vastleggen dat in tijden van crisis het brutosalaris van geen enkele ambtenaar omhoog mag. Dit zegt CDA-leider Buma tegen de NOS en de Volkskrant.

"In tijden van crisis moet de overheid, net als burgers, op de nullijn", zegt Buma. "Als je zuinig bent, hoef je de lasten niet te verzwaren."

In de wet moet komen te staan dat de nullijn geldt als het begrotingstekort hoger is dan drie procent. "Dan weet je waar je aan toe bent", aldus de CDA-leider.

Hij erkent dat zijn voorstel "niet pijnloos" is. De nullijn geldt ook voor de zorg en onderwijs en voor politiesalarissen. "Het loopt anders vast", volgens Buma.

Ontwikkelingssamenwerking

Het CDA vindt ook dat het kabinet minder geld moet uitgeven aan extra uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking en het creëren van banen. Het kabinet heeft een fonds voor ontwikkelingssamenwerking van 250 miljoen en er wordt 300 miljoen uitgetrokken voor een banenplan. Buma wil deze investeringen schappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl