NOS NieuwsAangepast

PvdA in debat met leden over JSF

De PvdA is op drie locaties in Nederland in debat gegaan met de eigen achterban over de JSF en de toekomst van de krijgsmacht. In Hoogeveen, Den Haag en Eindhoven konden de PvdA-leden vragen stellen en hun mening geven. Een formeel kabinetsbesluit over de JSF is er overigens nog niet.

Per locatie kwamen tientallen leden op het debat af. De vragenstellers varieerden van mensen die absoluut tegen de aanschaf van gevechtsvliegtuigen zijn tot mensen die liever een Europees gevechtsvliegtuig willen. Ook over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht liepen de meningen sterk uiteen.

Kritiek

Eerder deze week riepen de lokale PvdA-afdelingen in Friesland en Brabant de Tweede Kamerfractie op om af te zien van de aanschaf van de JSF. "Het valt aan de kiezers niet uit te leggen dat in een tijd van pijnlijke bezuinigingen het allerduurste toestel wordt gekocht," schreven zij in een verklaring.

De partij is lang kritisch geweest en stemde in de vorige kabinetsperiode bijvoorbeeld tegen de aanschaf van een tweede testtoestel. In het regeerakkoord van het huidige kabinet van VVD en PvdA staat dat dit jaar de knoop wordt doorgehakt.

Vorige week werd duidelijk dat de PvdA het verzet tegen de JSF als opvolger van de F-16 heeft opgegeven. Volgens goed ingevoerde bronnen in Den Haag is daarmee de kans groot dat het kabinet op Prinsjesdag het besluit bekendmaakt over de aanschaf van 35 JSF's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl