NOS NieuwsAangepast

Uni's Delft, Wageningen en MIT in technologisch instituut

De TU Delft en de Wageningen Universiteit hebben een belangrijke prijs gewonnen. Ze mogen in Amsterdam een technologisch instituut beginnen, samen met de prestigieuze MIT Universiteit in Boston. Ze mogen daar de problemen gaan onderzoeken die typisch bij een stad horen.

Een jury onder leiding van wetenschapper Robbert Dijkgraaf, heeft de winnaar vanmiddag bekendgemaakt. "Het is een soort ingenieurskennis die op dit moment nog niet aanwezig is, het is een voorstel om kennis te ontwikkelen die heel dicht bji de problematiek van de stad zelf ligt: zoals hoe loopt het verkeer en hoe gaan we met afvalscheiding om."

De TU Delft, Wageningen Universiteit en MIT bedachten een instituut voor stedelijke vraagstukken met een school, een laboratorium en een ontwerp-instituut. Dijkgraaf en wethouder Carolien Gehrels vertelden er vanavond over bij De Wereld Draait Door:

Wedstrijd

Amsterdam is heel blij met het instituut, en denkt dat de rest van de wereld er ook iets aan kan hebben. De gemeente schreef in april een wedstrijd uit onder kennisinstellingen en universiteiten in binnen- en buitenland voor een nieuw instituut voor toegepaste technologie.

Wethouder Gehrels wil met de wedstrijd nieuwe bedrijven en nieuw talent naar de stad halen, want "juist op het gebied van water, energie, IT en afval kan de hoofdstad nog wel een kennisimpuls gebruiken". En volgens haar kan de hele wereld er iets aan hebben.

De komende weken zijn er al gesprekken over de uitvoering van het plan van de winnende universiteiten. Voor de bouw is 20 tot 50 miljoen euro beschikbaar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl