NOS NieuwsAangepast

"Pand asielzoekers brandgevaarlijk"

In het leegstaande kantoorpand in Amsterdam waar sinds mei een groep uitgeprocedeerde asielzoekers woont, is een brandgevaarlijke situatie ontstaan. Dat zegt de eigenaar van het pand, woningcorporatie De Key.

In het kantoor wonen volgens De Key inmiddels minstens 200 mensen, die tegen de afspraken in binnen koken en roken. Brandmelders hebben ze vernield.

Ook hebben ze koelkasten en magnetrons neergezet. Het stroomnet van het kantoor is daar niet op berekend, waardoor volgens De Key geregeld hoofdzekeringen doorslaan. De bewoners hebben die vervangen door verkeerde zekeringen.

Steeds meer mensen

De asielzoekers namen eind mei hun intrek in het pand. Daarvoor zaten ze in de zogenoemde Vluchtkerk, ook in Amsterdam. Ze hebben geen verblijfspapieren en komen uit onder meer Somalië, Sudan, Ethiopië en Eritrea.

De groep breekt meer huisregels, zegt De Key (.pdf). Zo is afgesproken dat er geen anderen in het pand zouden overnachten. Maar volgens De Key wordt het pand "door steeds meer mensen bewoond", onder wie daklozen.

Ook dat leidt tot een gevaarlijke situatie, aldus de Key, want het pand is niet voor zo veel mensen geschikt. Volgens een betrokkene is het in het gebouw "een grote puinhoop".

Kort geding

Met de asielzoekers is afgesproken dat ze tot uiterlijk 30 september mogen blijven. De Key wil ze het liefst nog eerder weg hebben. De corporatie heeft het pand, dat te koop stond, inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar.

Uiterlijk 1 oktober wil De Key het lege pand opleveren. Om er zeker van te zijn dat alle asielzoekers vertrekken spant De Key een kort geding aan. "Met een rechterlijke uitspraak kan de burgemeester het pand laten ontruimen, mocht dat nodig zijn", zegt een woordvoerder.

Volgens De Key zijn er "vooralsnog geen aanwijzingen dat de asielzoekers het pand niet zouden willen verlaten". Het kort geding dient op 25 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl