NOS NieuwsAangepast

Timmermans: brief Poetin hypocriet

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt de open brief die de Russische president Poetin donderdag in The New York Times publiceerde "hypocriet".

"Poetin heeft Assad eindeloos gesteund en van wapens voorzien", zei Timmermans in Nieuwsuur. "Ook heeft hij eindeloos voorkomen dat de VN-veiligheidsraad daar een uitspraak over zou doen."

Harde kritiek

Poetin uitte in zijn brief harde kritiek op de VS en het buitenlandbeleid van president Obama. Hij waarschuwde dat Amerika alleen in Syrië kan ingrijpen met goedkeuring van de VN. Als de VS toch actie onderneemt zou het het voortbestaan de VN in gevaar zijn.

Het zou ook leiden tot meer slachtoffers omdat het conflict in Syrië zich naar andere landen zou uitbreiden, met als gevolg meer terrorisme.

Niet op zijn plaats

Timmermans vindt het opiniestuk van Poetin niet op zijn plaats. "Hij heeft echt niet de positie om anderen te verwijten dat er zo'n situatie in Syrië is ontstaan."

Volgens Poetin is de inzet van militair geweld normaal geworden voor Amerika en zouden miljoenen mensen het land niet zien als democratisch voorbeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl