NOS NieuwsAangepast

Voyager 1 verlaat zonnestelsel

Het staat vast dat de ruimtesonde Voyager 1 de ruimte buiten ons zonnestelsel heeft bereikt. Het is het eerste ruimteschip dat tot in de interstellaire ruimte is gekomen. Dat meldt de NASA.

De afgelopen maanden is al een paar keer aangekondigd dat de Voyager het zonnestelsel had verlaten, maar dat werd iedere keer genuanceerd. Wetenschappers wisten niet precies waar het zonnestelsel ophoudt en de interstellaire ruimte begint. Daarover is nu meer duidelijkheid gekomen.

Dagelijks gegevens

Nieuwe metingen geven aan dat Voyager 1 zich nu ongeveer een jaar in de interstellaire ruimte bevindt. Wetenschappers hadden door defecte apparatuur van de Voyager niet de beschikking over alle gegevens waardoor het lastiger was vast te stellen waar de sonde zich bevindt.

Voyager 1 en 2 werden in 1977 gelanceerd. Beide ruimtevaartuigen vlogen langs de planeten Jupiter en Saturnus. Voyager 2 bezocht ook nog Uranus en Neptunus en is al 36 jaar in bedrijf. De ruimtesonde is nu zo'n 15 miljard kilometer van de zon verwijderd. Voyager 1 is nog wat verder weg, zo'n 19 miljard kilometer.

Voyager 1 en 2 sturen nog dagelijks gegevens naar de vluchtleiding van NASA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl