NOS Nieuws Politiek Aangepast

"Nieuw kernwapen VS op Volkel"

Nederland is in 2010 akkoord gegaan met de stationering van een nieuw Amerikaans kernwapen op Volkel, dat de huidige kernwapens daar gaat vervangen. Dat meldt het programma Reporter vanavond.

In het tv-programma stellen verschillende deskundigen dat onder het kabinet-Balkenende IV afspraken zijn gemaakt met de Verenigde Staten. Ook zou al in 2010 in het geheim zijn overeengekomen dat het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF het nieuwe wapen moet kunnen dragen.

Explosievere bommen

Tweede Kamerleden wijzen erop dat dat ingaat tegen de wens van het parlement om de Amerikaanse nucleaire wapens te verwijderen.

Nederland zou hebben ingestemd met explosievere bommen en het gebruik van staartvinnen die het wapen nauwkeuriger maken.

Het akkoord wordt beschreven in een rapport van de Amerikaanse rekenkamer (.pdf). Nederland wordt daarin niet genoemd, gesproken wordt over "bepaalde NAVO-bondgenoten".

Deskundigen zeggen tegen Reporter dat zij ervan overtuigd zijn dat Nederland een van die bondgenoten is. Zij wijzen erop dat Nederland gastgebruiker is van Amerikaanse kernwapens.

Bondgenootschappelijke verplichting

Het CDA wil opheldering van het kabinet en gaat om een debat vragen.

Buitenlandse Zaken laat weten dat het door "bondgenootschappelijke verplichtingen" geen mededelingen kan doen over een mogelijke rol van Nederland.

STER reclame