NOS NieuwsAangepast

'Minder werken door dure opvang'

Ouders gaan minder werken omdat de kinderopvang steeds duurder wordt, zo blijkt uit een enquête van de FNV en de stichting Voor Werkende Ouders. Een op de vier ouderparen heeft uren ingeleverd en in sommige gevallen is een ouder helemaal gestopt met werken.

Meestal levert een van de ouders wekelijks vijf tot acht uur werktijd in. Tachtig procent van de ouders die minder zijn gaan werken geeft de hoge opvangkosten als reden op.

Minder uren

Gisteren zei minister Asscher (Sociale Zaken) nog dat er weliswaar minder gebruik wordt gemaakt van kinderopvang, maar dat de meeste ouders evenveel blijven werken als voorheen. Asscher wijt de teruggang in de kinderopvang vooral aan de crisis.

Uit de FNV-peiling blijkt dat veertig procent van alle ouders met kinderen op de kinderopvang minder uren afneemt. Behalve over de hoge kosten maken ouders zich ook zorgen over de kwaliteit van de opvang.

Door bezuinigingen in de kinderopvang zijn de groepen groter en is er meer wisseling van personeel.

Visie

De FNV en de belangenorganisatie Voor Werkende Ouders willen dat Asscher komt met een visie op de combinatie van arbeid en zorg. Ze pleiten ook voor nieuwe investeringen in de kinderopvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl