NOS NieuwsAangepast

Rapport Newman-doek openbaar

De gemeente Amsterdam moet twee rapporten openbaar maken over de restauratie van het schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman. Dat heeft de Raad van State bepaald. Een Amsterdamse publicist had om de openbaarmaking gevraagd.

Het doek werd in 1986 in het Stedelijk Museum met een mes vernield door een bezoeker. Het werd hersteld door restaurateur Daniel Goldreyer, maar volgens deskundigen is dat niet goed gedaan.

Financiële gevolgen

Begin jaren 90 heeft het Nederlands Forensisch Instituut twee rapporten over de restauratie geschreven. De belangrijkste conclusies zijn toen bekendgemaakt, maar niet alle. De gemeente Amsterdam sloot een overeenkomst met de inmiddels overleden Goldreyer dat er verder niets over de restauratie naar buiten zou worden gebracht.

De gemeente Amsterdam vreest dat de nabestaanden van Goldreyer een rechtszaak beginnen als nu toch alle informatie over de restauratie op straat komt te liggen. Openbaarmaking zou daardoor grote financiële gevolgen hebben voor de gemeente.

De Raad van State vindt het belang van openbaarheid echter belangrijker dan het financiële belang van de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl