NOS NieuwsAangepast

Barroso: pas op voor polarisatie

De discussie 'voor of tegen Europa' is een bedreiging voor de Europese Unie. Dat heeft voorzitter Barroso van de Europese Commissie gezegd in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement, de Staat van de Unie.

Barroso noemde het "zorgelijk dat burgers Europa de schuld geven van de crisis terwijl die juist is voortgekomen uit wanbeleid van de lidstaten". Hij waarschuwde voor polarisatie.

In mei volgend jaar zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement en Barroso vraagt zich af welk beeld de burgers straks krijgen voorgelegd: "Mythe of feiten?" Hij vindt dat men niet moet weglopen voor het Europese project. "Als je de EU niet goed vindt, doe er dan iets aan."

'Geen zomer'

In de laatste 'troonrede' van de huidige Europese Commissie sprak Barroso ook over de economische crisis. Volgens hem is het herstel in zicht. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar we bevinden ons op het juiste spoor." Wel maakt hij zich nog grote zorgen over de 26 miljoen werklozen in de EU.

De crisis heeft volgens Barroso wel de veerkracht van Europa aangetoond, omdat er fundamentele hervormingen zijn doorgevoerd in het financiële systeem en de overheidsuitgaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl