NOS NieuwsAangepast

Amsterdam sluit 120 illegale hotels

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar tot nu toe 120 illegale hotels gesloten. Het gaat om panden waar eigenaren geen vergunning voor hebben of om panden die niet voldoen aan de eisen van brandveiligheid. De gemeente heeft 47 uitbaters beboet voor in totaal 500.000 euro.

Amsterdam heeft de strijd aangebonden met 'slechte' hotels sinds de brand in een hotel op de Nieuwezijds Voorburgwal vorig jaar. Toen kwamen twee toeristen om het leven. Het hotel had een vergunning, maar de brandveiligheid voldeed niet aan de voorschriften van de brandweer.

Te veel mensen

In de illegale hotels zitten vaak te veel mensen in één ruimte en er ontbreken brandveiligheidssystemen. "Deze panden zitten vooral in het centrum van de stad, maar ook in wijken als West en Zuid. Vaak komen er meldingen binnen uit de buurt van overlast", zegt een woordvoerder van het stadsdeel Centrum.

"De panden die we sloten zijn heel verschillend. Het liep uiteen van illegale nulsterrenhotels waar je nog niet dood gevonden wilt worden tot de mooist ingerichte appartementen op de Keizersgracht", zegt de woordvoerder. Bij controle door speciale teams werd gelijk tot sluiting overgegaan als vergunningen ontbraken.

Geïntensiveerd

De afgelopen maanden, in de drukke zomerperiode, werd de jacht op de illegale hotels geïntensiveerd.

Het leidde in twee maanden tot de sluiting van zo'n 80 hotels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl