NOS NieuwsAangepast

Netflix nu ook in Nederland

De Amerikaanse video-aanbieder Netflix is vanaf vandaag actief in Nederland. Via de internetdienst kunnen abonnees voor een vast bedrag van 7,99 euro per maand onbeperkt films en series bekijken.

Netflix kondigde een paar maanden geleden de komst op de Nederlandse markt aan. Nederland is het zevende Europese land waar Netflix te zien is. De directie van het bedrijf is vandaag in Amsterdam om de lancering toe te lichten.

70.000 Nederlanders

Het Amerikaanse bedrijf heeft wereldwijd 37 miljoen abonnees. Volgens Netflix hebben 70.000 Nederlanders gezegd dat ze wel abonnee willen worden.

Er zijn niet alleen Amerikaanse films en series te zien, maar ook Nederlandse. Daarnaast worden bijvoorbeeld populaire series als The Killing en de nieuwe Ricky Gervais-comedy Derek aangeboden. Netflix is alleen te krijgen op apparaten met een internetverbinding.

Ximon

Netflix is geen nieuw initiatief. Het Nederlandse Ximon biedt een soortgelijke dienst aan. De organisatie is in 2011 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut en het Instituut voor Beeld en Geluid. Meer dan 100.000 Nederlanders maakt gebruik van Ximon. Een abonnement daar kost 9,50 per maand.

Ook hebben bioscoopketen Pathé en verhuurdienst Videoland apps op smart-tv's om films te bekijken. Daarnaast wint Apple-TV steeds meer terrein, waar naast video's van Netflix ook films van iTunes kunnen worden gekocht. Het verschil met Netflix is dat er bij bovengenoemde diensten per videofragment in plaats van per maand wordt betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl