NOS NieuwsAangepast

"Eisen aardgasbus aanscherpen"

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat overheden, fabrikanten en gebruikers van aardgasbussen meer aandacht moeten hebben voor de veiligheidsrisico's. Dat schrijft de raad na onderzoek naar een ongeluk met zo'n bus in Wassenaar eind vorig jaar.

Bij het ongeval sloegen steekvlammen van zo'n 15 à 20 meter vier minuten lang uit de zijkant van de bus. Dat kwam volgens de onderzoekers door "een hiaat in de voertuigvoorschriften".

Die schrijven voor dat bij een ongeluk het gas uit de tanks op het dak weg moet kunnen. Daarvoor zijn de bussen uitgerust met zogenoemde afblaasventielen. Als de temperatuur te hoog oploopt, kan het gas via deze ventielen ontsnappen. Maar in de regels is er volgens de raad geen rekening mee gehouden dat er daardoor nieuwe gevaren kunnen ontstaan, zoals meterslange steekvlammen.

Risico's

De onderzoekers concluderen dat overheden vooral naar de milieuaspecten kijken en te weinig naar de risico's voor de omgeving. Ook de fabrikanten en vervoersbedrijven hebben hier te weinig oog voor. "We zeggen niet dat die bussen in zijn algemeenheid onveilig zijn, maar je moet wel nadenken over wat voor consequenties het inzetten van die bussen heeft", zegt voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad.

De Onderzoeksraad vindt dat de betrokkenen alsnog de risico's in kaart moet brengen voor het gebruik, stalling en onderhoud van deze bussen. Ook moet er een landelijke richtlijn komen voor de brandweer over het bestrijden van voertuigbranden van aardgas- en waterstofbussen.

Gevaar

Bij het incident in Wassenaar raakte niemand gewond. De Onderzoeksraad wijst erop dat de gevolgen veel ernstiger hadden kunnen zijn als als het ongeluk in een tunnel of een smalle winkelstraat was gebeurd.

In Nederland rijden zo'n 600 aardgasbussen. Ook vrachtwagens rijden steeds vaker op aardgas. De aanbevelingen gelden ook voor voertuigen die op waterstof rijden. Bij een ongeluk met deze voertuigen schuilt nog een extra gevaar, want als het waterstof in brand vliegt is dat niet zichtbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl