NOS NieuwsAangepast

8-jarig meisje dood na huwelijksnacht

Een 8-jarig meisje uit Jemen is na de huwelijksnacht met haar 40-jarige man overleden aan inwendige bloedingen. Volgens Aziatische media was het meisje uitgehuwelijkt. Inwoners van Koeweit eisen nu dat zowel de man als de familie van het meisje worden gestraft.

Het meisje overleed in het noordwesten van Jemen, dichtbij de grens met Saoedi-Arabië. Door het tragische incident wakkert de discussie over het uithuwelijken van jonge meisjes aan. Verwacht wordt dat er tussen 2011 en 2020 meer dan 140 miljoen meisjes kindbruid worden, 50 miljoen van hen jonger dan 15.

Onderzoeken

Aziatische media schrijven dat een op de vier meisjes in Jemen trouwt voor haar vijftiende. In 2009 werd een wet ingesteld die de minimumleeftijd om te trouwen naar 17 bracht, maar die werd weer afgeschaft, omdat die 'on-Islamitisch zou zijn.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het waarschijnlijk dat 39.000 meisjes jonger dan 18 trouwen. Andere studies wijzen erop dat ouders een uithuwelijking vaak zie als een manier om de kansen voor hun kind te vergroten.

"Ik ga nog liever dood"

Een paar weken geleden kwam de 11-jarige Nada Al-Ahal uit Jemen in het nieuws met een filmpje, waarin ze vertelde dat ze uit Jemen was ontsnapt. Ze wist net aan een gedwongen huwelijk te ontkomen en zei: "Ik ga nog liever dood, dan dat ik word uitgehuwelijkt. Dood ben ik beter af." Het filmpje, dat je hieronder ziet, is al miljoenen keren bekeken.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl