NOS NieuwsAangepast

Beslissende week voor Obama

Het is een cruciale week voor de Amerikaanse president Obama. Mogelijk is komend weekend duidelijk of hij de steun krijgt van het Congres voor een militaire actie in Syrië.

Het is nog niet te schatten hoe de verhouding tussen voor- en tegenstanders in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden ligt. Wel is duidelijk dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking afwijzend staat tegenover het vooruitzicht van wéér een militaire actie.

Obama zal daarom al zijn overredingskracht nodig hebben om voor zijn plan steun van publiek en politiek te krijgen. Hoe ziet zijn week eruit?

Maandag

Vandaag begint Obama aan een reeks interviews voor de zes belangrijkste Amerikaanse televisiezenders, ook bij CNN. De televisie-interviews worden 's avonds ('s nachts in Nederland) uitgezonden.

Dinsdag

President Obama houdt een toespraak voor het Amerikaanse volk.

Woensdag

De Senaat komt bijeen om te spreken over Syrië. Mogelijk wordt er voor de eerste keer gestemd. Er valt nog geen beslissing: er wordt alleen gestemd over de gang van zaken tijdens het debat.

Donderdag

Opnieuw een bijeenkomst in de Senaat en mogelijk ook de eerste 'echte' stemming over de militaire actie.

Vrijdag/weekend

Als de Senaat definitief heeft gestemd, is het tijd voor de leden van het Huis van Afgevaardigden om zich uit te spreken. Dat is op zijn vroegst komend weekend, maar het zou ook halverwege volgende week kunnen gebeuren.

Mocht Obama er ondanks alle tegenstand in slagen de meerderheid van het Congres achter zich te krijgen, dan duurt het waarschijnlijk nog tot eind volgende week voordat een militaire actie begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl