NOS NieuwsAangepast

"Gebruik palmolie verdubbeld"

Het gebruik van palmolie is de afgelopen zes jaar in Nederland verdubbeld. Dat zegt Milieudefensie na eigen onderzoek over het gebruik van palmolie als brandstof in Europa.

Nederland is de grootste importeur en verwerker van palmolie in de EU. Op jaarbasis gebruikt ons land 1,3 miljoen ton palmolie, dat voornamelijk wordt geïmporteerd uit Indonesië en Maleisië. Het overgrote deel ervan wordt gebruikt als biobrandstof.

In dezelfde periode is het gebruik van palmolie in heel Europa meer dan verdrievoudigd. Volgens Milieudefensie komt dat doordat de EU de transportsector aanmoedigt om meer biobrandstoffen te gebruiken.

Kritiek

Milieudefensie is zeer kritisch over het gebruik van palmolie. Er wordt tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmplantages. Ook wordt er landbouwgrond opgeofferd, wat leidt tot voedselschaarste en stijgende voedselprijzen.

De natuurorganisatie roept het Europees Parlement op om in te stemmen met een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van palmolie aan banden te leggen. Zo zou er maximaal nog maar 5 procent palmolie door biobrandstof gemengd mogen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl