NOS SportAangepast

Worstelen weer olympische sport

Worstelen staat in 2020 en 2024 weer op het olympische programma. Dat heeft het uitvoerend comité van het IOC in Buenos Aires besloten. Worstelen werd verkozen boven squash en honk- en softbal.

Worstelen kreeg 49 van de 95 uitgebrachte stemmen. Dat was aanzienlijk meer dan honkbal/softbal (24) en squash (22) ontvingen.

Met uitzondering van 1900 wordt op de moderne Olympische Spelen geworsteld. Maar in februari werd de sport opeens van het programma gehaald. Volgens het uitvoerend comité voldeed de sport niet meer aan de olympische voorwaarden. Worstelen zou mondiaal te weinig in ontwikkeling zijn, niet genoeg tv-kijkers trekken en amper nog jeugd aantrekken.

Nieuwe gewichtsklassen en spelregels

Het voorgenomen besluit leidde tot veel kritiek, vooral in landen waar worstelen populair is. Enkele worstelaars leverden uit protest hun olympische medaille in en er kwam een sterke lobby op gang, met de Russische president Vladimir Poetin als voornaamste pleitbezorger.

Ook de internationale worstelbond reageerde meteen: de bond kreeg een nieuwe preses, riep twee nieuwe gewichtsklassen voor vrouwen in het leven en maakte de sport publieksvriendelijker door spelregels te wijzigen. Prompt kwam worstelen op de shortlist voor een nieuwe olympische sport, met squash en honkbal/softbal.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl