CNV Dienstenbond vreest dat het supermarktpersoneel de dupe wordt van de nieuwe prijzenoorlog die morgen begint. Albert Heijn kondigde gisteren aan duizend artikelen van A-merken in prijs te verlagen.

De moordende concurrentie tussen supermarkten leidt nu al tot veel goedkope en flexibele arbeid, aldus CNV. ''Een nieuwe supermarktoorlog zal nog meer druk leggen op de medewerkers.''

Volgens cao-onderhandelaar Fedde Monsma van CNV is de supermarktoorlog van 2003, die Albert Heijn eveneens startte, vooral terechtgekomen op de schouders van het winkelpersoneel. Zo worden jonge werknemers op hun 19de vaak vervangen door goedkopere 16-jarigen. "Het wordt zeker voor oudere medewerkers steeds moeilijker om een volwaardige boterham te verdienen in de supermarkt", zei Monsma.

Kleine contracten

Ook willen werkgevers volgens Monsma voor een dubbeltje op de eerste rang zitten bij de huidige cao-onderhandelingen. "Werkgevers willen bijvoorbeeld zo veel mogelijk banen opknippen in kleine contracten van minder dan 12 uur, zodat er geen sociale premies betaald hoeven te worden." Onder de cao vallen ruim 260.000 personeelsleden die in ruim 5500 supermarktondernemingen werken.

Albert Heijn wilde niet reageren op de uitlatingen van CNV. Het Vakcentrum, de belangenorganisatie voor de detailhandel, was niet bereikbaar voor commentaar.

STER reclame