NOS NieuwsAangepast

"Voor kleinste dingen krijg je geel"

De nieuwe regels in het amateurvoetbal vallen niet bij iedereen even goed, blijkt uit de reacties op een oproep van de NOS. Vooral de regel dat een speler die een gele kaart krijgt tien minuten langs de kant moet afkoelen, levert kritiek op van voetballers.

Ger uit Rotterdam vreest dat de tien-minutenstraf partijdigheid bij scheidsrechters in de hand werkt. "Mijn team speelde een uitwedstrijd en elke keer als de thuisploeg het zwaar kreeg, werd er van ons iemand om de gekste reden uitgestuurd. Zelfs toen een speler 'au' riep omdat hij een schop kreeg, werd hij wegens aanstellerij eruit gestuurd."

Bij onpartijdige scheidsrechters zal het volgens Ger wel werken, "maar bij clubgebonden scheidsrechters en goedbedoelende vaders hou ik mijn hart vast".

Licht ontvlambare mensen

De preventieve KNVB-maatregel kan juist agressie opwekken bij wat meer "licht ontvlambare mensen", schrijft Jarno uit Enschede. "Voor de kleinste dingen krijg je geel. Wij verloren met 1-0 omdat in de laatste 10 minuten drie mensen achter elkaar werden weggestuurd voor zaken waar normaal soms nog niet eens voor gefloten wordt."

Wilco spreekt van een een "drama-regel". "De zogenaamd onpartijdige clubscheidsrechters hebben zo nog meer invloed op het spel, door tegenstanders naar de kant te sturen voor een of andere onduidelijke overtreding." Voor de jongste jeugd is de regel wel een uitstekend idee, schrijft hij. "Het is een stukje opvoeding voor jeugdige spelers en scheidsrechters. Die weten straks niet anders."

Bezweet

Abel vindt de strafregel juist te beperkt. "Bij koud weer en als je bezweet bent is dit slecht voor gezondheid. Beter was: 10 minuten eruit, maar melden bij de grensrechter van de tegenstander. Daarna vier rondjes om het veld lopen. De grensrechter houdt het bij. Dat is echte straf, want je rust niet uit en je koelt niet af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl