Leeuwarden Culturele Hoofdstad

Aangepast

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Dat is in Amsterdam bekendgemaakt, in het bijzijn van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De ministerraad moet het voorstel van de internationale jury nog goedkeuren. Het juryrapport wordt eind september openbaar. Dan wordt ook duidelijk waarom er gekozen is voor Leeuwarden.

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mag Nederland, samen met Malta, een stad aanwijzen. Dat is voor Nederland dus de Friese Hoofdstad geworden, voor Malta is het Valetta.

Toekomst

Ook Eindhoven en Maastricht waren kandidaat voor de titel.

Eindhoven profileerde zich als de stad van de toekomst. Maastricht richtte zich vooral op de band met Europa. Leeuwarden probeerde de titel te veroveren omdat de stad kampt met een hoge werkloosheid en veel inwoners met een lage opleiding.

Impuls

Eerdere Nederlandse steden die de titel kregen zijn Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001). Het programma is bedoeld als impuls voor de stad: er wordt in de stad geïnvesteerd, en de cultuur en de geschiedenis van de stad worden belicht en internationaal op de kaart gezet.

Dit jaar zijn Kosice in Slowakije en het Franse Marseille de culturele hoofdsteden van Europa.

STER Reclame