NOS NieuwsAangepast

Uni Leiden stuurt 25 langzame studenten naar huis

Na vier jaar je bachelordiploma aan de universiteit Leiden nog niet binnen? Doei! De Leidse rechtenfaculteit stuurt 25 studenten naar huis die na vier jaar hun bachelordiploma nog niet gehaald hebben.

Volgens een regel die in 2009 inging, mogen studenten van de faculteit Rechtsgeleerdheid niet langer dan vier jaar over hun studie doen. Doen ze dat wel, dan vervallen al hun tentamencijfers van het tweede en derde jaar.

"Aan je propedeuse kunnen we niet komen, maar aan de punten van tweede en derdejaars wel. We sturen mensen niet weg, maar de cijfers uit het tweede en derde jaar vervallen", vertelt Rick Lawson, decaan op de rechtenfaculteit.

En zelfs opnieuw beginnen zit er niet in, want dat mag ook niet van de universiteit. "We hebben het 4 jaar geleden ingevoerd om de studenten het tempo waarmee ze beginnen te laten volhouden", zegt Lawson. "We zien toch dat het helpt: mensen in de gevarenzone zijn de laatste maanden heel hard gaan werken en hebben heel veel punten gehaald."

Gewaarschuwd

"De studenten zijn ook gewaarschuwd", vindt Lawson. "We hebben mensen continu op de hooge gehouden van hun voortgang." Vlak voordat hun cijfers zouden vervallen kregen ze ook nog een waarschuwing dat ze naar de examencommissie konden komen als ze nog goede reden hadden voor uitstel.

Een van de weggestuurde studenten is een beroepszaak begonnen, maar de universiteit verwacht die te gaan winnen. Het is nog niet duidelijk om welke studenten het gaat of wanneer de uitspraak is. "De helft van de studenten heeft bezwaar gemaakt", zegt de Leidse decaan. "Maar dat is niet gehonoreerd. Mensen kunnen nog wel doorstuderen als ze echt willen: ze zouden naar een andere universiteit kunnen stappen en daar aan de examencommissie vragen of ze vrijstelling kunnen krijgen voor vakken die ze bij ons al gedaan hebben."

"Bizar"

Politici zijn boos over de maatregel en Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder van D66, noemt de zaak tegen het Hoger Onderwijs Persbureau zelfs "bizar". Hij overweegt Kamervragen te stellen.

Ook andere politici zijn niet tevreden met het wegsturen van de studenten. "Het is kapitaalvernietiging als je studenten na zo'n lange tijd van hun opleiding verwijdert", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. "Blijkbaar is de universiteit Leiden verblind door rendementsdenken. Studenten die er iets langer over doen, hebben het nakijken. Hiermee gaan potentieel talenten verloren. Het moet gaan om kwaliteit, niet om rendement. Ik zal deze kwestie in het eerstvolgende debat aan de orde stellen."

Druk wordt hoger

De druk op Leidse studenten wordt steeds hoger, lijkt het. Hun universiteit doet namelijk ook al mee met een proef waarin ook tweedejaars een bindend studieadvies krijgen. Die geldt nu alleen nog voor het eerste jaar. Een bindend studieadvies krijg je als je niet genoeg studiepunten haalt om door te gaan.

Printscreens uit de Onderwijs- en examenregeling 2013 - 2014 van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl